İnşaat projelerinde çoğunlukla yapı tamamlanmadan satış işlemi başlar ve uygun fiyatlı olduğu için birçok alıcı bu süreçte ev almayı tercih eder. Alıcıların bu yolla ev alma süreci ise sıfır konut almaktan farklıdır. Bu nedenle de alıcılar, bazı kafa karıştırıcı süreçlerle karşılaşabilir. Ancak kafa karışıklıklarının aşılması ve alıcıların hayallerindeki eve ulaşması oldukça kolaydır. Temel olarak süreç; sözleşme, ödeme ve tapu devri şeklinde ilerler.
Konut projeleri arasından kendine uygun bir seçenek bulan alıcılar, inşaat şirketleri ile görüşür. İnşaat şirketleri, kat planı gibi detayları alıcılarla paylaşır. Alıcılar, projenin kendilerine uygun olduğuna karar verdiklerinde ise sözleşme imzalanır. Ön ödemeli konut satış sözleşmesi adı verilen sözleşme ile konutun ne zaman teslim edileceği ve ödenecek ücret belirlenir.
Alıcılar ön ödemeli konut satış sözleşmesi ile ilgili detayları öğrenebilmek için “Projeden Ev Alırken Sözleşme Nasıl Yapılmalı?” başlıklı yazımızı inceleyebilirler.
Tabii ki yukarıda sıraladığımız şartlar, tamamlanmamış inşaat projeleri için geçerlidir. Tamamlanan inşaat projelerinde evin alımı, anahtar teslim ev alma sürecinden farksızdır ve ön ödemeli konut satış sözleşmesi gibi özel yasal düzenlemelerle belirlenmiş belgelere gerek duyulmaz.
Konut sözleşmesi imzalanınca ödeme işlemine geçilir. Ödeme peşin olarak yapılabileceği gibi konut projesini yapan şirketin taksit planına uygun olarak da yapılabilir. Bazı konut projelerinde ise taksit planları bulunmaz veya taksit planları alıcının bütçesine uygun olmayabilir. Böyle bir durumda ise kredi başvurusu yapılması gerekir.
Kredi başvurusu, inşaat projesini yapan şirketin anlaştığı banka ile kolayca halledilebilir. Ayrıca projenin minimum %70’i tamamlanmışsa bazı bankalar konut kredisi sağlayabilir. Ancak bankaların çoğunluğu, konut kredisi vermek için projenin %80’inin tamamlanmasını ister.
Konut projesinden ev almak için kredi çekilmeye karar verildiyse ekspertiz gibi süreçler işletilir ve alıcının kredi notu gibi detaylar incelendikten sonra kredi onayı gelir. Kredi onayı geldiğinde ise inşaat şirketine ödeme yapılır ve ödeme süreci tamamlanır.
Projeden ev alırken kredi kullanacak alıcılar “Projeden Ev Alırken Kredi Çekilebilir mi?” başlıklı yazımızı okuyarak detayları öğrenebilir.
Ödeme yapıldıktan sonra sözleşme ile belirlenen teslim tarihi beklenir. Genellikle bu süreç, sözleşmede belirtilenden daha kısa sürer. Çünkü inşaat şirketleri, herhangi bir hak kaybı yaşamamak ve yaşatmamak için gecikme paylarını yüksek tutar. Örneğin 36 ay olarak belirlenen teslim tarihine rağmen proje 30 ayda tamamlanabilir. Teslim tarihine gelindiğindeyse tapu devri işlemi gerçekleşir.
Proje nihayete erdiğinde ve teslim tarihi geldiğinde konutun tapu devri gerçekleşir. Tapu devri, sıfır konut almaktan pek farklı değildir. Tapu devri için tapu dairesine gidilir ve devir işlemi gerçekleşir. Bu işlem gerçekleşmeden önce tapu döner sermaye ücreti gibi ücretlerin hazırlanması gerekir.Projeden konut alırken tapu devrinin nasıl gerçekleşeceğini merak eden alıcılar “Projeden Alınan Evin Tapu Devri Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızı inceleyebilir.
Vorsi İnşaat
Merhaba!
Ben Uğur size nasıl yardımcı olabilirim?
Canlı Destek!
🟢 Online
Bizimle İletişime Geçin